E coli bacterie op je toetsenbord?

De laatste tijd is het regelmatig in het nieuws verschenen. De e coli bacterie bacterie wordt aangetroffen op toetsenborden, muizen en telefoons. Hoe komt de e coli bacterie op je telefoon terecht en wat kan de e coli bacterie voor schadelijke gevolgen voor jou hebben? En nog belangrijker, hoe voorkom je dat de e coli bacterie op je toetsenbord of je telefoon voorkomt?

We geven je hieronder in eenvoudige taal en een uitleg en met praktische schoonmaak tips de oplossing om geen last te hebben van deze ziekteverwekker.

Wat is de e coli bacterie ofwel "poepbacterie"?

De e coli bacterie is een bacterie welke van nature in de darmen van dieren en mensen voorkomt. De e coli bacterie beschermt op deze plaatst tegen andere voor mens en dier gevaarlijke bacteriën en levert hier dus geen problemen op, maar doet juist goed werk.  Er zijn verschillende varianten van de e coli bacterie welke voedselinfecties kunnen veroorzaken. De varianten van de e coli bacterie kunnen voorkomen op rauwe groenten, rauwe melkproducten en op rauw vlees. Het gevaarlijkst voor de mens is het als de e coli bacterie voorkomt op voedsel, waardoor het in het lichaam komt, op plaatsen waar dat ziekte kan veroorzaken.

e coli bacterie toetsenbord

Hoe komt de e coli bacterie op het toetsenbord tercht?

Als de werkplek schoon gemaakt wordt met de wekelijkse of 2 wekelijkse schoonmaak ronde, wordt vaak het bureau zelf wel schoon gemaakt met een doek. Er wordt met een doek over het scherm heen gegaan omdat daar stof op licht. Het toetsenbord wordt bijna dagelijks gebruikt, en zal daardoor niet snel stoffig worden. Het is helaas een feit dat het toetsenbord een van de grootste bronnen van bacteriën is. Goed schoon maken is de oplossing, maar helaas valt dit in de praktijk tegen.

De handen en vingers hebben direct contact met het toetsenbord, en met heel veel meer op kantoor. Deurklinken, telefoons, koffieautomaten, handen schudden met anderen, het zorgt er beetje bij beetje voor dat er meer bacteriën op onze handen terecht komen en zich vermenigvuldigen. Iedereen weet wel dat het belangrijk is om je handen (goed) te wassen na toiletgebruik, maar toch kennen we allemaal mensen (wellicht niet bij naam) die dat niet doen. Hoe vaak komt het voor dat je in de toilet ruimte je handen staat te wassen en iemand uit een hokje rechtstreeks ziet verdwijnen, zónder de handen te wassen. Hoe vies we dit ook vinden, de meeste mensen zeggen hier niets van. De kans bestaat dat we zo iemand die zelfde dag een hand geven of dat hij of zij gebruik maakt van de zelfde flexplek. Dit is één van de manieren hoe de e coli bacterie op onze apparaten terecht komt.

De e coli bacterie op onze telefoon of smartphone

De tijd op het toilet wordt steeds vaker gevuld met de smartphone in de hand. Hoewel we weten dat dit niet heel hygiënisch is, wordt het heel veel gedaan. Als na het toiletgebruik de handen worden gewassen geeft dat al een schoon gevoel, maar de smartphone welke net 10 minuten in de hand heeft gelegen, wordt niet schoon gemaakt. Helaas wordt de smartphone slecht zelden goed schoongemaakt. Zo zal het geen verassing zijn dat op deze manier ook de e coli bacterie op onze smartphone voor kan komen. De smartphone welke we vervolgens achter ons bureau weer gebruiken (met de e coli bacterie erop) en de bacterie zo verspreiden naar ons toetsenbord. Een collega welke ditzelfde toetsenbord enkele uren later gebruikt, loopt hier weer kans de e coli bacterie overgedragen te krijgen.

De e coli bacterie te lijf gaan

Een eenvoudige, goede reiniging zorgt er al voor dat de e coli bacterie verdwijnt, gedood wordt. Het inspuiten met een desinfecterende spray zorgt er voor dat binnen 30 seconden 99,9% van de bacteriën, waaronder ook de e coli bacterie, gedood wordt.

e-coli bacterie verwijderen